Saturday, June 26, 2010

Syok ke Tangkap 'Gambar Sendiri'?

Aku pun tak tau kenapa ramai suka tangkap gambar sniri...
Maksud aku, bukan orang yg tolong 'snap', tapi 'kita' yg snap sniri, guna tangan dan jari- jemari sniri... Haha, best ke? Aku tak tau, sbb jarang aku buat. Bila tangkap gambar sniri, aku rasa geli-geleman, mcm mengada2 ja..

Kenapa aku kata mengada-ngada? Sbb mengada-ngada la, mana ada sbb lain lg dah.. Hahah,,, tak la, menurut 'view' aku, orang yg tangkap gambar sniri ni jenis 'syok sniri'.. Huh! Bnyk betol aku guna pekataan 'sniri' ..

Hahah,,, nmpaknya entri aku ni sedikit menyentuh hak persendirian orang. Hmm,, mmg betol Tangkap Gambar Sendiri ni merupakan hak persendirian orang tu. Kita takdak hak nk halang diorang buat 'penangkapan sendiri' wajah-wajah comel diorang. Haha! Comel ka?

Bagi yg comel tu, comel la...mmg dh semulajadi comel kalau diorang yg comel tu nk perasan comel pun.. Hahah,, berbelits belits...  

Selalunya 'penangkapan gambar sniri' ni berlaku kat bahagian muka saja.. Dengan pelbagai gaya kiut miut akn dipersembahkan oleh penangkap2 ni. Gaya2 seperti mulut ikan, mulut kemut, dan bukak bijik mata luas2 mcm katun anime tu dh mmg kebiasaan la. Kenapa aku kata katun anime? Sbb katun anime yg dr jepun ni mmg bnyk yg cute2, sbb orang Jepun ni natural comey. So, katun2 depa pun disimbolikkan mcm tu la jugak. 
~~Mulut ikan saia sgt qiute~~

      ~~Mulut kemut ala2 gurl Taiwan~~                        ~~Mulut ikan & mulut kemut~~
Tangkap gambar depan cermin pun satu budaya baru jugak. Terutama cermin2 besar mcm kat tandas awan tu.. Hooo,,, itu mmg bnyk. Aku expect orang pmpuan suka sangat ke tandas awam kat shopping2 kompleks sbb diorang mmg minat kat cermin tandas tu la. Kalau nk diikutkan hati, mau sj diorang angkut bawak balik cermin tu. Hahah.. Gurls yg di peringkat awal remaja pulak, kebnykan suka tangkap gambar dpn cermin besar tu la. Lelaki pun apa kurangnya, ada jugak yg buat mcm tu.

 Pantang jumpa cermin besar, mesti nk ambik gambar. 
~bergaya dgn mulut ikan~

Hahah,,, lg satu style 'ambik gambar syok sniri' ni adlh snap dr sudut atas serong dgn kepala senget. Bajet nk kontrol macho kontrol ayu la tu.. Style ni mmg ramai suka buat, aku pun kadang2 rasa pelik dgn gaya ni. Sekali sekala aku terjumpa jugak kat laman2 sosial Mespes & Facebook akn gaya2 ni. Tp yg paling bnyk kat Mespes la. Kadang2 dlm satu album diorang tu, semuanya dgn gaya dr 'sudut atas serong dgn kepala senget' ja.. Sampai susah nk cam rupa sbnr diorang. Hadoiii... 

  ~Gaya sudut atas serong dgn kepala senget ~            Touch up bahagian rambut mcm laki korea
                                                                                        pastu buat gaya kepala senget. 
                                                                                     Waduh pak! Terasa macho sgt sih!                                                 
                       ~Saia sangat comeyl ~                  Abang sgt macho bergaya mcm ni. Haha!
       
   Tangkap gambar sniri dan edit picture sniri sampai nmpak hidung mulut dan mata sj pun ada jugak. Kenapakah nmpak hidung mulut dan mata saja? Hahah,,, ni sbb kes edit Exposure la ni, nk tutup jerawat2 dan cela2 d'Wajah. Hoh.. Sampai buta berpinar2 mataKu melihatnya, sbb cerah sgt. Hahah! 
Hakikat hakikinya, diorang bukan berkulit cerah pun.. Mcm mn aku tau? Hohoho,,, silap diorang jugak, diorang campur dlm bahagian Photos diorang tu dgn gambar yg tak di'edit' 
(gambar ori natural la mksdnya). Kalau hampa semua tak pecaya, pi la 'terjah' sniri kat album2 frens hampa di Mespes & Fesbuk nu.. Aku tak muhong aih..

Aku TEST Tangkap Gambar Sniri
Bagi menyelami perasaan penangkap2 gambar sniri ni. 
Aku trai test tengok, apa perasaan menangkap gambar sniri ni.. 

                  Tangkap Gambar dpn cermin (kecik ja)         Dpn cermin jugak (mulut kemut sikit)


~~Buat muka innocent yg perasan macho~~

"Huiyoo,,, Best bangat sih menangkap gambar sniri ni."  
Hahah! Tgk la ayat aku, kan aku dh cakap awal2 td, orang yg tangkap gambar sniri ni merupakan orng yg syok sniri. Bila kita tangkap gambar sniri, kita sniri yg akn rasa kita macho la, lawa la, hensem la. Kita sbnrnya tak sedar apa yg sbnrnya orng lain pikirkan pd kita. Betoi tak betoi ni aku tanya? Haaa,,, tentu korang dh sedar kan? Komen2 manis yg korang terima kat Mespes & Fesbuk tu sbnrnya nk amik hati korang ja. 

Buat geng2 blogger, korang pun blh post entri mcm aku ni jugak, utk share apa yg korang rasa bila tangkap gambar sniri.. Pastu bgtau la kat aku sama. Hahah! Okey la. Salam 1Malaysia.. 











9 comments:

  1. haha. betul. saya sokong part tangkap ic kat toilet. wajib tuh. lighting dye lawa wooo. wee~

    http://syazberry.blogspot.com/2010/06/lelaki-di-mata-perempuan-tutttt.html

    ReplyDelete
  2. haha, agak ngokngek!! xbole bla dowh kalo ade org yg bgambar dlm toilet time org ngan berator masok toilet!

    ReplyDelete
  3. Saya Suka Bergambar Sendirik.
    Kerana Saya Suka Syiok Sendirik.
    Bhahaha~

    ReplyDelete
  4. @Harizhahah! syoknya begambar sendirik,, tapi sy tak syok begambar sendirik pastu show kat orng dlm fesbuk & mespes..

    ReplyDelete
  5. @tail me :Dpakat2 la halau orang yg masok dlm toilet tu.. cakap kata ,, "kitorang nk begambar ni, jgn masok lg.." Hahah... kerja gila.

    ReplyDelete
  6. haha terasa beb

    ReplyDelete
  7. haha..lawak gler r..terbaik r entri ne..

    p/s..wat rmbut korea jgk ke tuan punyer blog?? kih3

    ReplyDelete
  8. @Wan Haffiz tuan punya blog bakal berambut pendek lps ni -dh mau balik kampus daa...-

    ReplyDelete
  9. hahaha...
    tak bole blah...
    anyway, bole tahan ayat kau...
    but aku skong crite ni...
    ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...